Knoflook en zijn geneeskrachtige werking

Dat knoflook een geneeskrachtige werking heeft is door de eeuwen heen inmiddels wel bekend geworden. Dit komt hoofdzakelijk door de zwavel bevattende stof allicine, dat in je lichaam tijdens het verteringsproces wordt omgezet in sulfienzuur, een stof die het snelst reageert op gevaarlijke vrije radicalen. Mede hierdoor kan knoflook dus helpen bij het voorkomen en de behandeling van talloze ziektes en kwalen.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van knoflook zijn:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Verlaging van het risico op kanker
  • Ondersteuning bij het bestrijden van infecties
  • Cholesterolverlagende werking
  • Verlaging van het risico op een hartaanval en/of hersenbloeding
  • Ondersteuning bij de genezing na vergiftigingen door zware metalen

Om het grootste voordeel uit knoflook te kunnen halen, kan je dit het beste in rauwe vorm aan je voedingspatroon toevoegen.

De stof allicine wordt namelijk geactiveerd wanneer rauwe knoflook wordt gekauwd, gehakt of geplet. Koken verlaagt de geneeskrachtige werking.

Mocht je de knoflook toch willen koken, dan kan je deze het beste eerst pletten en dan 10 minuten wachten alvorens deze te koken (en dan bij voorkeur max. 15 minuten op laag/middelhoog vuur), zodat de vorming van allicine wordt versterkt.

Uiteraard dient de knoflook vers te zijn (dit is te zien aan de groene strip in het midden) en van biologische afkomst.

Als je de geur/smaak van rauwe/kort gekookte knoflook te sterk vindt en toch de (dan wel wat beperktere) voordelen wil benutten, dan is onderstaand recept een aardig alternatief.

 

Knoflooksoep

Ingrediënten:

4-6 knoflookbollen

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel vers gesneden tijm

1 eetlepel vers gesneden peterselie

3 laurierblaadjes

1 grote ui

klein bekertje crème fraîche (bij voorkeur van de geit)

1 liter groentebouillon (liefst zelf getrokken)

3 lente-uitjes (garnering)

(zee) zout & zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Pel de losse velletjes van de bollen en snij de top eraf. Let op, de bol moet intact blijven. Besprenkel met wat olie en zeezout en verpak ze apart van elkaar helemaal in.
  3. Nu kunnen de bollen de oven in (ongeveer 60 minuten).
  4. Maak de pakketjes open en laat ze afkoelen
  5. Verhit intussen olie in een soeppan en fruit de ui met de laurierblaadjes op laag vuur.
  6. Knijp de bollen knoflook uit in de pan.
  7. Voeg de bouillon, tijm en peterselie toe, roer de knoflook goed los en breng aan de kook.
  8. Voeg daarna de room toe en roer goed door.
  9. Draai het vuur laag en laat alles 15 min. zachtjes doorkoken met de deksel schuin op de pan.
  10. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met de staafmixer.
  11. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Garneren met bosuitjes voor het opdienen en serveren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.