Reiki, hoe zit dat?

De achtergrond van Reiki

Reiki, ook wel universele levensenergie genoemd, is een Japanse geneeswijze door middel van handoplegging  Het wordt vanuit de grondlegger gezien als spiritueel pad naar heelwording, spirituele groei en verlichting. De volledige Japanse naam is ‘Usui Shiki Ryoho’, in het Nederlands meestal aangeduid als het ‘Usui Reiki-systeem’. Hoewel er inmiddels diverse afsplitsingen zijn,  wordt het Usui Reiki-systeem beschouwd als de hoofdstroom. De methode van Mikao Usui kent vier aspecten: heling, persoonlijke groei, spirituele discipline en mystiek. Het vermogen om de de energie te gebruiken wordt verkregen door de overdracht van een Reiki Master. Na de inwijding heb je Reiki, voor de rest van je leven. De energie staat niet onder invloed van de geest of wilskracht. Het gaat zijn eigen weg. Het is een helingsmethode die heel goed samen kan gaan met andere genees- en behandelwijzen.

Als je met grote regelmaat Reiki ondergaat, zul je ervaren wat het met je doet. Het brengt je dichter bij jezelf, waardoor je meer in je eigen kracht komt te staan.

Reiki wordt toegepast bij klachten op fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel niveau. Een Reiki behandeling leidt tot diepe ontspanning, heft energieblokkades op, ontgift en versterkt je levensenergie. Reiki biedt ondersteuning bij klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, piekeren en stress. Daarnaast is Reiki een middel om je weer in contact te brengen met wie je daadwerkelijk bent. Reiki is dus ook geschikt voor een moment voor jezelf zonder bepaalde klachten.

De kracht van (levens)energie wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Zo komt komt uit het onderzoek van de  Japanner Masara Emoto (1943-2014) naar voren dat de intentie van positieve woorden en liefde een directe uitwerking hebben. Hij nam waar dat water wordt beïnvloed door prikkels van buitenaf, bijvoorbeeld door muziek en woorden. Water dat na een positieve lading, zoals liefde en mantra’s werd ingevroren liet mooie harmonieuze waterkristallen zien. Water dat werd ingevroren na onder invloed te zijn geweest van negatieve prikkels zoals haat en scheldwoorden bleek een stuk minder symmetrisch gestructureerd .

En met de wetenschap in gedachte dat een mens voor meer dan 70% uit water bestaat, kan je je zo voorstellen hoe belangrijk een positieve omgeving is.

 

Reiki 1e graad

Binnen de 1e graad word je het vermogen aangeleerd om jezelf en anderen te behandelen. Je wordt vier keer ‘geïnitieerd’ oftewel  ‘ingewijd’, waardoor het contact met de Reiki stroom tot stand wordt gebracht. Daarnaast leer je de basisposities voor een zelf behandeling en een complete en verkorte behandeling van anderen en krijg je de basisprincipes uitgelegd.

Ook worden de vijf spirituele voorschriften besproken, welke onderdeel zijn van de traditie. Dit zijn een spirituele en een morele les voor het dagelijks leven:

  • Maak je vandaag geen zorgen
  • Roep vandaag geen woede of boosheid op
  • Eer je ouders, leermeesters en ouderen
  • Leef oprecht
  • Toon dankbaarheid aan elk levend wezen

Reiki 2e graad

De 2e graad heet ‘Okuden’ oftewel het diepere weten. Binnen de 2e graad, krijg je een nog sterkere verbinding met het Usui Reikisysteem. Tussen het behalen van de 1e en 2e graad moet tenminste een periode van drie maanden zitten, zodat je alles goed op je in kan laten werken.  Ook is het belangrijk dat je er in de tussenliggende periode mee oefent door jezelf en/of anderen te behandelen.

Binnen de 2e graad krijg je symbolen aangeleerd, die de werking versterken.

Ook leer je op afstand Reiki te geven aan mensen, dieren of situaties. Dit uiteraard altijd met toestemming/in overleg met de ontvanger. Daarnaast krijg je methoden aangeleerd, waardoor je beter in staat bent om blokkades, angsten en onzekerheden op te heffen.

Reiki 3e graad

De 3e graad is de zogenaamde ‘master- graad’.  Je bent dan Reiki Master oftewel ‘Usui Master’. De Japanse naam is ‘Shinpiden’ (Mystery Teacher). Een Reiki master is in staat de gift door te geven aan studenten. Maar het is niet alleen een kwestie van onderwijzen, het is een levensstijl op zich, met als doel te komen tot een vorm van meesterschap.

Reiki en ik

Een aantal jaar geleden heb ik voor het eerst zelf een behandeling ondergaan. Dit was eenmalig en ik vond het toen nogal zweverig. Nu een paar jaar  later besloot ik gezien mijn opleiding tot holistisch therapeut mijn 1e en 2e graad te gaan behalen. Sindsdien behandel ik mijzelf ook regelmatig. En wat je aandacht geeft groeit, want ik voel me beter geaard, heb meer energie en sta (weer) in mijn kracht. En daarbij…lief zijn voor mezelf kan sowieso geen kwaad ♥.

Ik vond het overigens best lastig om een keuze te maken waar ik mijn 1e en 2e graad het beste zou kunnen gaan behalen. Er zijn vele aanbieders, die ook nog eens verschillende prijzen hanteren.  Achteraf blijken zelfs bepaalde symbolen anders getekend te worden en worden er onderling ook verschillende soorten (hand)posities gebruikt. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het Nederlofcentrum in Amsterdam (http://www.nederlofcentrum.nl) een opleidingsinstituut dat goed staat aangeschreven en die de methoden volgens de originele en traditionele hoofdstroom van het Usui Shiki Ryoho systeem hanteert.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.